Kenali Kucing Anda!

Kurap Pada Kucing (Ringworm)

Apa Itu Kurap?

Walaupun nama inggerisnya ringworm, kurap bukanlah cacing secara literal. Tetapi ia adalah jangkitan kulit dan rambut oleh kulat yang dikenali sebagai dermatophytes, justeru nama saintifiknya dermatophytosis. Perkataan ‘ring‘ berasal dari tanda bulat merah pada kulit yang meradang. Walau bagaimanapun, kawasan yang terjejas tidak semestinya berbentuk cincin. Jadi namanya agak mengelirukan.

Walaupun dijumpai di dalam tanah dan hidup subur dalam persekitaran yang lembap dan hangat, organisma kulat ini boleh hidup di mana-mana sahaja dan tidak terhad kepada tanah. Spora boleh masuk dengan mudah pada bulu, pakaian dan selimut, yang mengangkutnya ke dalam rumah, di mana mereka dapat merebak.

Kurap adalah salah satu penyakit kucing yang boleh dijangkiti manusia. Semasa wabak, penjaga kucing sering terjejas bersama haiwan peliharaan mereka. Berita baiknya, walaupun menular, penyakit ini tidak mengancam nyawa. Malah, ia boleh dirawat dan boleh dielakkan jika anda tahu apa yang perlu dilakukan.

Species Of Ringworm

Kulat kulit berbeza berdasarkan habitat semulajadinya, iaitu antropilik (pada manusia), geofilik (dalam tanah), dan zoofilik (pada haiwan). Sesetengah spesies dermatofit adalah spesies spesifik, bermakna mereka hanya akan menjangkiti satu spesies, manakala yang lain boleh merebak antara spesies haiwan yang berbeza atau dari haiwan ke manusia.

Jenis kurap yang paling biasa menyerang kucing ialah Microsporum canis, kulat zoofilik yang telah banyak menyesuaikan diri dengan kucing yang mungkin hidup pada kulit dan rambut mereka tanpa menyebabkan sebarang tanda penyakit. Spesies ini berjangkit pada anjing dan manusia. Spesies lain seperti Trichophyton mentagrophytes dan Microsporum gypseum adalah kurang biasa, tetapi juga boleh menyebabkan kurap pada kucing. Spesies ini juga zoonotik, bermakna ia juga boleh menjangkiti manusia.

Bagaimana Kurap Membiak?

Kulat kurap adalah kecil. Ia mungkin dibawa oleh zarah habuk dan arus udara. Sebaik sahaja mereka hinggap pada bulu, jika spora bertahan dalam mekanisme pertahanan semula jadi kucing (contohnya grooming dan sunbathing), mereka berpaut pada keratinosit, sel-sel pada kulit dan batang rambut (kadang-kadang pada kuku juga).

Kulat mengeksploitasi protein keratin sebagai sumber pemakanan utamanya. Ia menghasilkan enzim yang memakan tisu mati, berkeratin, menghasilkan semula berjuta-juta spora yang berkembang menjadi mikroorganisma baharu. Kulat kemudian menembusi rambut. Kemudian, batang rambut menjadi rapuh dan mudah patah. Sisik kulit dan serpihan rambut dibuang ke udara, bersama dengan ratusan spora. Mereka boleh bertahan selama berbulan-bulan hingga bertahun-tahun dalam persekitaran yang berfungsi sebagai bekas yang dijangkiti, untuk kucing dan manusia melangkah ke dalamnya.

Bagaimana Kurap Menjangkiti Kucing?

Kehadiran tunggal spora kurap pada kot tidak mencukupi untuk menyebabkan jangkitan dan penyakit. Kucing (dan manusia) mesti bersentuhan dengan beberapa spora sebelum jangkitan berlaku. Bergantung pada keadaan pendedahan dan setiap individu, bilangan minimum berbeza-beza. Daripada apa yang dikatakan, mereka dijangkiti kurap apabila terdedah kepada spora berjangkit. Ini berlaku melalui sentuhan dengan objek yang tercemar, haiwan yang dijangkiti atau persekitaran yang tercemar.

Kucing di dalam kateri dan tempat perlindungan haiwan lebih berkemungkinan mendapat kurap berbanding kucing peliharaan. Pengasingan kulat ini daripada hanya seekor anak kucing atau kucing di sekitarnya bermakna pembersihan di seluruh persekitaran. Ini kerana mereka mungkin dijangkiti kurap secara tidak langsung dengan hanya menyentuh mainan, peralatan tempat tidur, air dan hidangan makanan, serta barang-barang lain yang telah dijangkiti kucing.

Kucing Mana Yang Lebih Berkemungkinan Menghidapi Kurap?

Salah satu cara kucing mengeluarkan spora kurap dari kot mereka adalah dengan grooming. Kucing Himalaya dan Parsi cenderung untuk kurang merapikan diri, menjadikan mereka lebih terdedah kepada jangkitan kurap. Walau bagaimanapun, kucing berbulu panjang lebih mudah terdedah kerana bulu yang panjang membuat membuang spora sukar semasa dandanan. Tambahan pula, rambut kusut yang biasa berlaku dengan rambut panjang meningkatkan jangkitan kurap. Grooming adalah penting untuk membantu kucing mengehadkan jangkitan kurap. Ini mungkin sebab kucing yang lebih tua dan sakit lebih berkemungkinan menghidap penyakit ini kerana mereka telah kehilangan kelenturan untuk membersihkan diri.

Secara amnya, anak kucing adalah yang paling terdedah, terutama sekali bahagian depan, muka, telinga dan kepala. Pakar membuat spekulasi bahawa telinga dan muka anak kucing adalah bahagian yang biasa terjejas. Walaupun diurus dengan baik oleh ibu kucing, kawasan ini cenderung tidak diurus dengan baik oleh anak kucing sendiri. Untuk menyokong teori ini, anak kucing sering mengalami lesi sekitar masa bercerai susu.

Penyakit serentak juga boleh membuat jangkitan berlaku lebih mudah. Contohnya, kucing yang terkena feline immunodeficiency virus (FIV) adalah 3 kali lebih berkemungkinan dijangkiti kurap berbanding kucing yang sihat. Genetik juga mungkin memainkan peranan dalam kerentanan kucing terhadap kurap. Kajian telah menunjukkan bahawa jangkitan kurap yang melampau adalah berleluasa dalam kateri di mana kucing berkaitan secara genetik. Ini berlaku apabila penternak secara tidak sengaja memilih kucing yang terdedah apabila membiakkan untuk ciri bulu tertentu.

Siapa Lebih Berkemungkinan Menghidap Kurap?

Orang yang lemah imun mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mendapat kurap daripada kucing yang dijangkiti. Ini adalah penerima pemindahan organ, orang yang dijangkiti HIV atau menerima kemoterapi, yang sangat muda atau yang sangat tua.

Tanda Kurap Pada Kucing

Secara amnya, kurap bukanlah penyakit yang gatal, walaupun sesetengah kucing mempunyai kegatalan ringan (pruritus), manakala yang lain gatal teruk dan akan menggaru sehingga mencacatkan. Kegatalan pada satu atau kedua-dua telinga adalah tanda kurap yang kurang biasa, tetapi telah diperhati dari semasa ke semasa.

Beberapa kucing yang menghidap penyakit kurap mengalami hanya jangkitan kuku yang kasar atau berkerak (onychomycosis ) sebagai tanda klinikal kurap. Jika tidak, kurap menyebabkan keguguran rambut (alopecia), dan kawasan tersebut sering mengalami kemerahan apabila mula-mula merebak. Ini mungkin ringan atau kronik, dan mungkin dalam corak simetri atau tidak simetri sepenuhnya. Lesi kurap juga cenderung berkerak. Biasanya, penskalaan adalah halus, tetapi dalam sesetengahnya agak melampau. Kemudian, jangkitan kurap boleh menyebabkan kulit menjadi gelap (hiperpigmentasi). Bagi kucing muda, kurap kadangkala menyebabkan bintik hitam di dagu kucing muda.

Kucing yang mengalami keguguran rambut akibat menjilat badan yang berlebihan kadangkala disebabkan oleh jangkitan kurap. Jadi semak dengan doktor haiwan anda untuk menentukan punca sebenar. Kucing berbulu panjang mungkin mempunyai kurap tanpa sebarang tanda keguguran rambut. Mereka dipanggil pembawa tanpa gejala kerana mereka mungkin menjangkiti orang lain tanpa sesiapa mengetahui mereka membawa kulat.

Kurap Menyerupai Banyak Penyakit Lain

Kucing boleh mengalami kegatalan dan keguguran rambut akibat kurap dan kutu. Mereka juga mungkin menjilat bulu mereka secara berlebihan kerana tekanan, kebimbangan atau alahan. Oleh kerana persamaannya yang hampir dengan isu lain, minta doktor haiwan anda melakukan ujian lain kerana diagnosis yang salah boleh menyebabkan kucing anda mengambil ubat yang salah.

Mendiagnosis Kucing Dengan Kurap

Doktor haiwan lazimnya mendiagnosis jangkitan kurap melalui kultur kulat. Ini dilakukan dengan mencabut bulu kucing yang terjejas dengan hemostat steril dan meletakkannya pada medium kultur kulat yang ditetapkan. Kebanyakan menggunakan “medium ujian dermatofit” kerana ia mempunyai penunjuk warna yang akan bertukar menjadi merah sederhana apabila kurap mula tumbuh di atasnya. Walau bagaimanapun, kaedah ini mengambil masa lebih seminggu untuk mendapatkan hasil.

Untuk sample kultur kulat dengan lebih baik, menyinarkan lampu pendarfluor (Wood’s Lamp) pada kot mungkin membantu. Separuh daripada Microsporum canis akan bercahaya “kuning-hijau” atau “hijau epal” di bawah lampu, pendarfluor merupakan metabolit yang kulat merembeskan ke rambut. Wood’s Lamp hanyalah alat penyaringan. Oleh itu, anda tidak seharusnya menggunakannya untuk mendiagnosis kurap secara pasti. Tetapi jika kucing berbulu pendarfluor disahkan menghidap kurap melalui kultur kulat, anda boleh menggunakan Wood’s Lamp untuk memantau tindak balas terhadap rawatan. Bergantung pada peringkat jangkitan, rambut pendarfluor akan menunjukkan pelbagai corak. Semasa jangkitan awal atau aktif, keseluruhan panjang rambut akan bersinar. Apabila jangkitan berkurangan, hanya hujung rambut sahaja yang akan bersinar, kemungkinan besar kerana rambut sedang sembuh, jadi pangkal batang rambut tidak lagi mempunyai kurap. Bilangan rambut pendarfluor juga patut berkurangan semasa rawatan.

Seterusnya, dengan menggunakan mikroskop, doktor haiwan anda boleh meneliti Microsporum yang merupakan spora kulat. Mereka akan meletakkan sekeping pita jernih pada lesi, yang kemudiannya mengangkant sel-sel yang kemudiannya mereka kotorkan. Warna kotor ungu khas akan membuat elips kecil dengan garisan samar-samar kelihatan. Itu adalah spora kurap!

Walaupun invasif, biopsi kulit juga tepat untuk mendiagnosis kurap. Doktor haiwan anda akan memotong sekeping kulit dan menghantarnya untuk analisis mikroskopik, yang boleh mengambil masa beberapa hari untuk mendapatkan keputusan. Jika anda lebih suka ujian bukan invasif, terdapat kaedah baharu yang dipanggil PCR, yang serupa dengan ujian kultur, menggunakan rambut dan kulit tetapi boleh mengesan kurap dalam masa beberapa hari.

Cara Merawat Kurap Pada Kucing

Doktor haiwan harus menetapkan dua matlamat apabila membentuk pelan rawatan untuk kurap: rawatan kucing, dan pembasmian kuman persekitaran. Kedua-duanya adalah wajib untuk mencegah jangkitan semula pada kucing, dan orang yang dijangkiti penyakit ini.

Pelan rawatan mungkin berbeza sedikit bagi setiap kucing yang positif kurap. Tetapi kesemuanya melibatkan gabungan trimming kot rambut, ubat antikulat (oral), terapi topikal, dan cadangan untuk sanitasi persekitaran yang tercemar. Untuk mencapai kejayaan besar dalam rawatan, pakar kucing mencadangkan terapi yang agresif, iaitu memotong bulu, menggunakan ubat oral dan mandi dengan syampu antikulat.

Pelan rawatan mesti termasuk rakan berbulu lain di dalam rumah. Oleh itu, doktor haiwan juga harus melakukan kultur kulat pada semua haiwan yang bersentuhan dengan atau hidup dengan kucing yang dijangkiti. Sementara menunggu keputusan ujian, anda perlu memandikan haiwan peliharaan lain dua kali seminggu.

Coat Trimming

Langkah pertama dalam terapi untuk kucing yang dijangkiti adalah untuk menentukan sama ada untuk potong kot atau tidak. Apabila kurap menyerang rambut, kulat ini menjadikannya mudah patah. Apabila batang rambut terputus, zarah dan spora rambut yang rosak akan terbang ke udara dan ke bulu kucing. Ini meningkatkan risiko penyebaran kurap, juga meningkatkan kemungkinan pendedahan semula spora dalam persekitaran pada kucing tersebut. Ini akan menyebabkan kucing terus diuji positif untuk kurap. Pemotongan kot membuang rambut yang terjejas dan meminimumkan pemindahan berterusan zarah rambut dan spora. Ia juga membolehkan penembusan yang lebih baik bagi syampu ubat topikal.

Sebagai syarat, jika kucing berbulu pendek mempunyai lima atau lebih bintik kurap halus, potong seluruh bulunya. Jika kucing berbulu pendek mempunyai kurang daripada lima bintik halus, potong hanya rambut di sekeliling setiap tempat. Jika kucing itu berbulu panjang, potong keseluruhan kot tanpa mengira berapa banyak bintik kurap halus yang boleh dilihat pada kot.

Topical Treatment

Semua kucing yang positif kurap harus menerima terapi topikal kerana ia meminimumkan penyebaran spora berjangkit ke persekitaran. Selain itu, ia membantu menghilangkan kerak dan spora berjangkit dari bulu. Tanpa terapi topikal, rawatan boleh mengambil masa yang lebih lama, malah lebih mahal.

Produk topikal seperti Miconazole berkesan dengan sendirinya, atau digabungkan dengan chlorhexidine. Syampu Malaseb, yang merupakan gabungan chlorhexidine dan miconazole, juga sangat berkesan melawan kurap. Untuk syampu itu berkesan, mandikan kucing anda dua kali seminggu, dan biarkan syampu selama 10 minit sebelum dibilas. Mencelupkan kucing dalam kapur-sulfur atau enilconazole juga membantu dalam merawat kurap.

Secara amnya, doktor haiwan tidak akan mengesyorkan terapi topikal tempatan dengan krim dan salap, kerana ia tidak kemas, mudah dijilat semasa grooming dan membuat penjaga kucing pilih untuk mencuba rawatan spot dan bukannya rawatan agresif dengan ubat oral dan syampu. Walau bagaimanapun, pakar kucing mengatakan bahawa losyen miconazole boleh membantu apabila digunakan pada kawasan yang terjejas pada hari tidak mandi.

Ubat Telan

Kunci untuk menyembuhkan kurap adalah rawatan sistemik dengan ubat oral. Anda tidak boleh menggunakan ubat ini pada anak kucing yang berumur kurang daripada 8 minggu (sebaliknya, gunakan rawatan topikal). Tetapi bagi kucing yang lebih tua, ubat berkesan yang disyorkan oleh doktor haiwan termasuk griseofulvin, ketoconazole, terbinafine dan itraconazole. Apabila diberikan 10 mg/kg sekali sehari, setiap hari, selama 6 minggu, itraconazole sangat berkesan. Tetapi disebabkan saiz kapsul, ia hanya boleh disediakan oleh farmasi pengkompaunan, kerana mereka akan menyesuaikannya ke dalam bentuk dos yang betul. Mereka juga mungkin menyediakan cecair berperisa yang menjadikan dos lebih disukai oleh kucing. Sekiranya kesan sampingan berlaku, yang biasa terjadi hanya kekurangan selera makan dan muntah.

Dekontaminasi Objek Dan Persekitaran

Mengetahui kucing anda positif kurap secara semula jadi bermakna membasmi kuman di ruang yang telah mereka akses. Ini adalah untuk membunuh spora yang tinggal, kerana ia boleh kekal sehingga 18 bulan dalam persekitaran, yang menimbulkan risiko jangkitan semula.

Membuang Zarah Dan Objek Secara Fizikal

Pertama sekali, buang atau bersihkan sebarang objek seperti alatan grooming, bakul, kolar dan peralatan tempat tidur dengan larutan peluntur yang dicairkan. Anda boleh menggunakan kotak kadbod sebagai katil ganti dan buang sekurang-kurangnya sekali seminggu. Kedua, vakum bersih kawasan tercemar dengan teliti setiap hari, dan bakar beg vakum untuk memusnahkan spora sepenuhnya. Anda juga boleh mengosongkan fabrik di rumah anda jika anda tidak boleh mencucinya. Dalam keadaan yang sesuai, anda boleh menggunakan blow-lamp untuk membakar rambut dari sangkar dan salur wayar.

Pembasmian Kuman

Pastikan anda cairkan larutan peluntur menggunakan nisbah yang betul (1:20) dan semburkannya pada setiap kawasan, sudut dan celah. Selepas itu, tunggu selama 10 minit sentuhan penuh larutan peluntur dan permukaan untuk memastikan pembasmian kuman menyeluruh, sebelum mengelapnya kering.

Cara Mencegah Jangkitan Kurap

Kurap sudah pasti berjangkit. Tetapi ia boleh dicegah jika anda mengambil langkah yang sesuai. Cara paling mudah untuk mengurangkan risiko sesiapa atau mana-mana kucing mendapat kurap adalah dengan mencuci tangan sebelum dan selepas menyentuh kucing. Selain itu, jauhkan kucing dalaman anda daripada kucing lain yang bukan dalam rumah yang sama.

Apabila mengendalikan kucing yang terjangkit, adalah penting untuk memakai sarung tangan semasa bersentuhan, dan basuh tangan anda dengan teliti selepas itu. Sebaliknya, jika anda yang menghidap kurap, elakkan mengendalikan kucing anda sehingga doktor mengesahkan anda tidak lagi dijangkiti.

Kucing Baru

Sebelum memperkenalkan kucing baru ke dalam rumah anda, asingkan dahulu kucing itu. Kemudian, sikat seluruh kot mereka, dan lakukan kultur kulat menggunakan rambut pada berus. Apabila hasilnya negatif, barulah anda boleh memperkenalkan kucing baru dengan selamat.


Hai! Adakah anda mendapati maklumat yang kami kongsikan membantu? Jika ya, pertimbangkan untuk menderma kepada Hepicheek atau hanya klik iklan di atas untuk membantu kami mendapatkan bayaran daripada artikel ini, supaya kami boleh mengembangkan cat boarding dan foster home kami untuk membantu lebih banyak kucing yang memerlukan ๐Ÿ˜Š

Saving a cat won’t change the world, but it will change the world for that one cat

Spread the words
TWITTER
Visit Us
Follow Me
Follow us @hepicheek

By admin

Hepicheek is a home-based cat boarding and semi foster home for cats in need ๐Ÿพ We focus on giving the best care for kitties in our safe haven ๐Ÿก

Leave a Reply

Join our newsletter

Get a notification everytime we post!

Loading

Cat Boarding is CLOSED

X
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hepicheek@gmail.com

× How can we help you?