Kenali Kucing Anda!

Kucing Suka Tuna! Tapi Bagus Ke Untuk Mereka?

kucing tuna

Tidak disangkal lagi, kucing amat sukakan tuna, kerana bau yang kuat dan rasa yang kaya dari ikan ini. Malah, rasanya yang mengaburi mata membolehkan pemelihara kucing menggunakan tuna untuk memberi kucing mereka ubat. Walau bagaimanapun, apa yang menghilangkan kepahitan itu tidak menjanjikan kesihatan jangka panjang bagi kucing jika diambil lebih daripada beberapa gigitan. Tuna sahaja tidak membentuk diet yang seimbang untuk kucing. Ia mempunyai lemak tak tepu yang terlalu tinggi. Walaupun ia adalah lemak yang baik, pengambilannya secara kerap tanpa antioksidan seperti Vitamin E untuk membantu ketidakseimbangan boleh menyebabkan kucing anda terdedah kepada steatitis atau pankreatitis. Oleh itu, tuna tidak boleh menjadi makanan utama kucing.

Lebih-lebih lagi, tuna mempunyai banyak kalori dalam satu hidangan. Kucing yang mempunyai berat 5kg hanya perlu mengambil 290 kalori setiap hari. Tetapi hanya beberapa gram tuna dalam air sudah mencapai 100 kalori. Memandangkan ia sangat menyelerakan, kucing lebih cenderung mengambil tuna melebihi keperluan pemakanan mereka. Akibatnya, berat badan mereka mudah naik. Apabila mencapai obesiti, mereka terdedah kepada penyakit seperti diabetes, arthritis, penyakit kencing, dan keradangan.

Bukan Semua Perut Kucing Sukakan Tuna

Terkejut, tak? Kucing juga boleh mengalami alahan ikan. Malah, tuna adalah salah satu alergen teratas dalam Merck Veterinary Manual. Selain daripada tanda-tanda utama alahan (gatal-gatal, kulit bengkak atau merah, keguguran rambut, dan benjolan merah), sesetengah kucing yang memakan tuna juga boleh mengalami alahan seperi perut bergas, cirit-birit, muntah, dan hilang selera makan. Sekiranya kucing anda menunjukkan satu atau lebih simptom sebaik sahaja menikmati tuna, hubungi doktor haiwan anda dengan segera untuk mendapatkan pelan rawatan yang cekap.

Tuna Mempunyai Lebih Merkuri Daripada Ikan Lain

Terdapat banyak merkuri dalam tuna yang merupakan logam toksik. Anda boleh berikan ikan ini sebagai hidangan sekali-sekala, tetapi terlalu banyak boleh mendatangkan bahaya pada kesihatan mereka. Akan ada pengumpulan merkuri dan dengan itu menyebabkan keracunan yang serius.

Tuna Dalam Tin

Walaupun mempunyai manfaat kesihatan yang sama seperti tuna biasa, tuna dalam tin mempunyai sedikit kekurangan dari segi proses pengawetannya. Selain itu, tuna dalam tin yang diperbuat daripada 100% ikan – dalam air dan bukan dalam minyak atau ditambah dengan garam atau perasa lain (sup soya atau sayur-sayuran) – adalah pilihan terbaik. Tetapi pastikan anda bilas tuna dengan teliti sekali lagi sebelum memberi kucing makan.

Tuna dalam tin biasanya adalah Skipjack, Yellowfin dan Albacore. Pilih tuna chunk-light (Skipjack atau yellowfin) sahaja, kerana jumlah merkuri di dalamnya jauh lebih sedikit berbanding spesies yang lebih besar seperti tuna putih (albacore) yang mengandungi tiga kali lebih banyak merkuri. Walau bagaimanapun, perlu diingat, jika makanan yang anda berikan kepada mereka juga mengandungi tuna, menambah lagi tuna akan menjadi terlalu banyak.

Tuna Segar Atau Mentah

kucing tuna

ASPCA tidak menyenaraikan ikan ini sebagai makanan toksik, tetapi tuna termasuk dalam daging mentah. Ini termasuk ikan mentah, dan ia berbahaya kepada kucing disebabkan parasit, bakteria dan enzim di dalamnya. Dengan memasak tuna anda, anda boleh membunuh dan memusnahkan benda-benda jahat ini. Maksudnya, menghidangkan tuna segar adalah yang terbaik apabila dimasak.

Secara sederhana, tuna adalah makanan yang sihat untuk kucing. Mereka berfungsi sebagai makanan tambahan dengan makanan lain, dengan syarat makanan itu tidak ada jenis ikan lain. Satu lagi cara yang agak selamat untuk memberi makan adalah dengan mendapatkan wet food komersial. Ini membolehkan mereka kenyang dengan ikan kegemaran mereka sambil mendapat nutrien yang diperlukan.

Adalah lebih baik untuk berbincang dengan doktor haiwan anda sebelum memasukkan tuna sebagai makanan untuk rakan berbulu anda. Apabila diberi lampu hijau, patuhi garis panduan yang tidak boleh melebihi 10 peratus daripada pengambilan kalori kucing setiap hari.

Memberi makan tuna secara kerap boleh menyebabkan kucing anda hilang minat terhadap makanan mereka yang lebih sihat, yang, secara amnya, kurang enak daripada yellowfin yang kuat. Mereka akan mula berpaling dari bekas makanan dan memandang ke arah anda dengan mata sedih dengan harapan anda akan memberi mereka potongan tuna yang enak. Tabiat makan yang cerewet ini tidak akan memberi manfaat kepada anda dan mereka dalam jangka masa panjang. Untuk mengelakkan ini, jadikan tuna sebagai makanan mewah untuk mereka yang hanya diberikan 2 hingga 3 kali seminggu.


Hai! Adakah anda mendapati maklumat yang kami kongsikan membantu? Jika ya, pertimbangkan untuk menderma kepada Hepicheek atau hanya klik iklan di atas untuk membantu kami mendapatkan bayaran daripada artikel ini, supaya kami boleh mengembangkan cat boarding dan foster home kami untuk membantu lebih banyak kucing yang memerlukan 😊

Saving a cat won’t change the world, but it will change the world for that one cat

Spread the words
TWITTER
Visit Us
Follow Me
Follow us @hepicheek

By admin

Hepicheek is a home-based cat boarding and semi foster home for cats in need 🐾 We focus on giving the best care for kitties in our safe haven 🏑

Leave a Reply

Join our newsletter

Get a notification everytime we post!

Loading

Cat Boarding is CLOSED

X
×

Hello!

Click one of our representatives below to chat on WhatsApp or send us an email to hepicheek@gmail.com

× How can we help you?